Με ή χωρίς αλάτι; Απλοί τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Με ή χωρίς αλάτι; Απλοί τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι, ή αλλιώς ο λευκός χρυσός, όπως αποκαλείται είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γεύση και τη νοστιμιά. Σπάνια λείπει από τα φαγητά, και όταν αυτό συμβεί, γίνεται αμέσως αντιληπτό από τον ουρανίσκο. Στο τραπέζι έχει τη δική του θέση· στο κέντρο συνήθως για να το φτάνουν όλοι. 

Αγαπημένο υλικό και ωφέλιμο, καθώς προσφέρει στο σώμα μας την απαραίτητη ποσότητα νατρίου που χρειάζεται. Την ίδια στιγμή όμως, η υπερκατανάλωση αλατιού είναι συνδεδεμένη με πολλές σοβαρές ασθένειες· με πιο γνωστή, την αύξηση της πίεσης. Συγκεκριμένα, όταν καταναλώνουμε ένα αρκετά αλατισμένο γεύμα είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος ακόμη και για εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού, σχετίζεται επίσης και με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Αν και το αλάτι, από μόνο του, δεν έχει θερμίδες, κατηγορείται πως “ανοίγει” την όρεξη για αναψυκτικά, λόγω της αίσθησης δίψας που προκαλεί. Πέρα από αυτό, το αλάτι θεωρείται υπεύθυνο για την δημιουργία πρηξίματος και φουσκώματος, εξαιτίας της κατακράτησης υγρών. Ειδικότερα σε περιόδους που στερούμαστε ενυδάτωσης, το υπερβολικό αλάτι μπορεί να διαταράξει την ισορροπία νατρίου – καλίου, προκαλώντας οιδήματα ιδίως στα πόδια και στο πρόσωπο. Επιπροσθέτως, το όνομά του έχει συσχετιστεί με την οστεοπόρωση, την επιδείνωση του άσθματος ακόμη και με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. 

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια και του πανεπιστημίου Στάνφορντ, αν οι Αμερικανοί κατάφερναν να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού κατά 3 γραμμάρια (μισό κουταλάκι του γλυκού), θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά ο ετησίως αριθμός περιπτώσεων στεφανιαία νόσου κατά 60.00-120.000, ο αριθμός των εμφραγμάτων κατά 54.000-92.000, των εγκεφαλικών κατά 32.000-66.000 και των θανάτων γενικότερα κατά 44.000-92.000. Παράλληλα, η Δημόσια Υγεία θα παρουσίαζε μείωση των δαπανών, κατά 24 δις τον χρόνο· χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε άλλες ασθένειες ή στην επιστημονική έρευνα. 

Δεδομένου όμως, ότι το αλάτι χαρίζει γεύση και νοστιμιά στα τρόφιμα, πολλά προϊόντα του εμπορίου είναι «φορτωμένα» με αυτό, όπως το ψωμί του τοστ, τα δημητριακά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα σνακ και τα έτοιμα γεύματα. Ευτυχώς, πλέον στην αγορά, μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα οποία ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες διατροφής, έχουν παρασκευαστεί χωρίς προσθήκη αλατιού. Ο φούρνος Ντουρουντούς σεβόμενος απόλυτα τις νέες διατροφικές τάσεις, έχει λανσάρει προϊόντα αποφεύγοντας την προσθήκη αλατιού, τα οποία βεβαίως, δεν στερούνται γεύσης. 

Συμβουλές για να περιορίσουμε το αλάτι

  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
  • Καλό είναι να προσθέτετε αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και αφού πρώτα το έχετε δοκιμάσει, όχι κατά τη διάρκεια μαγειρέματος.
  • Τις φορές που θα καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, ας τις ξε-αλμυρίσετε πρώτα σε νερό. Για παράδειγμα, τον τόνο, τις ελιές και την φέτα.
  • Ισορροπήστε την ποσότητα νατρίου που προσλαμβάνεται από το αλάτι, καταναλώνοντας παράλληλα τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα.
  • Αντικαταστήστε το αλάτι με άλλα καρυκεύματα που ναι μεν θα προσθέσουν γεύση στο φαγητό σας, αλλά δε θα επιβαρύνουν την υγεία σας.

Δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε να δαιμονοποιούμε το αλάτι· το χρειαζόμαστε. Μπορούμε όμως κάλλιστα, να επιλέγουμε πιο συνειδητά τα τρόφιμα και να αποφεύγουμε με έξυπνους και δημιουργικούς τρόπους την περιττή «αλμύρα».

Προϊόντα χωρίς πρόσθετο αλάτι

Wheat
Τση Κρήτης η παράδοση μιλάει με μαντινάδες,
στα χνάρια του Ρωτόκρητου, οι νιοι κάνουν καντάδες.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ