Γιατί και πως να περιορίσετε τα σάκχαρα;

Γιατί και πως να περιορίσετε τα σάκχαρα;

Έχει επικρατήσει η αντίληψη πως οι υδατάνθρακες είναι κάτι «κακό» και επιβλαβές για τον οργανισμό μας. Αυτό δεν είναι ακριβές. Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για το σώμα και ο ρόλος τους εξαρτάται κυρίως από το είδος και την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Διακρίνονται σε απλούς και σύνθετους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκουμε σε δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτες, όσπρια και ζυμαρικά, απορροφώνται πιο αργά και παρέχουν πιο σταθερή ενέργεια. Αντίθετα, οι απλοί υδατάνθρακες, που περιέχονται στη ζάχαρη, στα γλυκά, στα αναψυκτικά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα, απορροφώνται γρήγορα και αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα φρούτα ανήκουν επίσης στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων, αλλά συνοδεύονται από φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και αποτελούν πολύτιμο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, ωστόσο, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας. Ενδεικτικά, μελέτη του Harvard που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine έδειξε ότι όσοι αντλούσαν το 17–21% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με όσους κατανάλωναν χαμηλότερα ποσοστά.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς τους απλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, αλλά ότι χρειάζεται μέτρο και σωστή επιλογή. Είναι καλό τα γλυκά, τα μπισκότα, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά και οι έτοιμες σάλτσες να έχουν περιορισμένη παρουσία, ώστε να μην κυριαρχούν στη διατροφή μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να στραφούμε σε προϊόντα με φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως οι Χαρουπένιες Μπουκιές με Πετιμέζι ή οι Βιολογικές Γλυκές Μπουκιές Βρώμης χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που προσφέρουν γεύση με πιο φυσικό τρόπο.

Ένας πρακτικός τρόπος να περιορίσουμε τα πρόσθετα σάκχαρα είναι να μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι. Έτσι ελέγχουμε τα συστατικά και αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη που συχνά κρύβεται στα έτοιμα γεύματα. Πολύ βοηθητικό επίσης είναι το προσεκτικό διάβασμα των ετικετών: η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα, όπως σουκρόζη, δεξτρόζη ή μαλτόζη.

Τέλος, η ξεκούραση παίζει τον ρόλο της. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένη όρεξη και προτίμηση σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, καθώς ο οργανισμός αναζητά γρήγορη ενέργεια. Ένας καλός ύπνος σε ήρεμο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση υγιεινών διατροφικών επιλογών.

Διαβάστε ακόμη στο αναλυτικό μας άρθρο πώς να κόψετε τη ζάχαρη και με τι να την αντικαταστήσετε.

Wheat
Τση Κρήτης η παράδοση μιλάει με μαντινάδες,
στα χνάρια του Ρωτόκρητου, οι νιοι κάνουν καντάδες.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ