Γιατί και πως να περιορίσετε τα σάκχαρα;

Γιατί και πως να περιορίσετε τα σάκχαρα;

Έχει επικρατήσει η αντίληψη πως τα σάκχαρα, δηλαδή οι υδατάνθρακες, είναι κάτι «κακό» και επιβλαβές για τον οργανισμό μας. Αυτό δεν ισχύει, ή καλύτερα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. 

Οι υδατάνθρακες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες, τους σύνθετους και άρα «καλούς» και τους απλούς υδατάνθρακες και άρα «κακούς». Στην πρώτη κατηγορία, συναντάμε τους ολιγοσακχαρίτες και τους πολυσακχαρίτες, ενώ στην δεύτερη, τους μονοσακχαρίτες και τους δισακχαρίτες. Οι λεγόμενοι σύνθετοι υδατάνθρακες εμπεριέχονται κυρίως σε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες και τα ζυμαρικά. Είναι «καλοί» διότι απελευθερώνουν μικρότερες ποσότητες σακχάρων στον οργανισμό με σταθερό ρυθμό. 

Στο αντίποδα, συναντάμε τους απλούς υδατάνθρακες κυρίως στη ζάχαρη, στα τυποποιημένα τρόφιμα, το junk food, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα φρούτα. Η υπερκατανάλωση τους, ακόμη κι στην περίπτωση των φρούτων, που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ασθένειες, όπως η παχυσαρκία. Ο λόγος είναι πως όταν καταναλώνουμε γλυκά, ο εγκέφαλος μας παράγει σεροτονίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευεξίας, με αποτέλεσμα να την αναζητούμε ξανά και ξανά. Δημιουργείται εθισμός με δυο λόγια. 

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι που προσλάμβαναν 17-21% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα, είχαν κατά 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε αντίθεση με όσους λάμβαναν μόλις 8% θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα. 

Φυσικά, αυτό δεν συνεπάγεται σε αποκλεισμό των απλών υδατανθράκων από την διατροφή μας, αλλά προσεκτική επιλογή των τροφών. Για αρχή μπορούμε να περιορίσουμε τις γλυκές τροφές. Σοκολάτες, κρουασάν, μπισκότα, αναψυκτικά, έτοιμες σάλτσες και άλλα προϊόντα που περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, είναι καλό απλά να δίνουν μικρές πινελιές στην διατροφή μας και όχι να κυριαρχούν. Αφήστε που λίγες μέρες μετά, οι γευστικοί μας κάλυκες θα έχουν «καθαρίσει» και ενδέχεται να μην επιθυμούμε καν γλυκό. Επειδή όμως τα γλυκά και γενικότερα το φαγητό είναι απόλαυση και δεν πρέπει να το στερούμαστε, σας προτείνω τις Χαρουπένιες Μπουκιές με Πετιμέζι και τις Βιολογικές Γλυκές Μπουκιές Βρώμης χωρίς προσθήκη ζάχαρης για τις «δύσκολες ώρες». 

Μια ακόμη λύση για να περιορίσουμε τα σάκχαρα στην ζωή μας είναι να μαγειρεύουμε μόνοι μας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο των τροφών που καταναλώνουμε και της ποιότητας τους. Επίσης, δε θα χρειάζεται να τρώμε τόσο συχνά απ’ έξω, γεγονός που είναι θετικό και για την υγεία αλλά και για την «τσέπη» μας.  

Τρίτη και βασική συμβουλή. Προσεκτικό διάβασμα των ετικετών πίσω από τα προϊόντα. Εκεί αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του προϊόντος. Πέρα από την λέξη «ζάχαρη» που θα αναγνωρίσουμε αμέσως, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως ορισμένες φορές εμφανίζεται μεταμφιεσμένη ως σουκρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη και άλλα. 

Ως τελευταία και καλύτερη συμβουλή θα πω να κοιμόμαστε ήρεμα, σε ένα γαλήνιο περιβάλλον και αρκετές ώρες. Η έλλειψη ύπνου είναι συνδεδεμένη με την έλλειψη ενέργειας και κατ’ επέκταση, μας οδηγεί  να υποκύπτουμε ευκολότερα σε τροφές που θα μας την προσφέρουν άμεσα, όπως είναι τα γλυκά.

Διαβάστε επίσης στο αναλυτικό μας άρθρο πώς να κόψετε τη ζάχαρη και με τι να την αντικαταστήσετε.

Wheat
Λουλούδι ομορφότερο λένε πως είναι ο κρίνος,
μα στη δική σου ομορφιά μαραίνεται κι εκείνος.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ