Διατροφή: Γιατί πρέπει να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα

Έχεις άγχος; Τρέχεις και δεν προλαβαίνεις ούτε νερό να πιεις; Οι 24 ώρες της ημέρας σου φαίνονται λίγες γι’ αυτό αφαιρείς από το πρόγραμμά σου ό,τι σου φαίνεται περιττό; Καλά κάνεις – αρκεί σε αυτήν την κατηγορία να μην συμπεριλαμβάνεται το φαγητό! Τα γεύματα σου δεν είναι κάτι «έξτρα» που αν γίνουν έχει καλώς, αν όμως παραλειφθούν κανένα πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα! Η υγεία σου καταπονείται, το άγχος κορυφώνεται, τα κιλά αυξάνονται και η ενέργεια σου πέφτει κατακόρυφα. Δε τα λες και λίγα. Φρόντισε, λοιπόν, να τρως καθημερινά 5-6 γεύματα μέσα στη μέρα σου και τότε θα δεις πως όλα θα πάνε καλύτερα. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους βασικούς λόγους σχετικά με το γιατί πρέπει να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα.
Βοηθάει στην πέψη
Όσο πιο συχνά τρως, και άρα μικρότερες ποσότητες, τόσο πιο εύκολο είναι για το στομάχι να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, να μην ζοριστεί και άρα η διαδικασία της πέψης να λειτουργεί αρμονικά. Πέραν αυτού, θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρα, απ΄ότι αν έτρωγες ένα μεγάλο γεύμα αντί για περισσότερα και μικρότερα.
Διατηρούνται τα επίπεδα της ενέργειας υψηλά
Το πρωί που ξυπνάμε, τα επίπεδα της γλυκόζης είναι αρκετά χαμηλά, λόγω των πολλών ωρών που ήμασταν νηστικοί. Αν δεν καταναλώσουμε κάτι, τότε θα πέσουν και άλλο και ως εκ τούτου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα συνεχίσουν να πέφτουν και εμείς να γινόμαστε όλο και πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινές ατασθαλίες εντός της ημέρας. Αντίθετα, αν τρεφόμαστε 5-6 φορές, τότε τα επίπεδα του σακχάρου θα παραμείνουν σταθερά όπως και η ενέργειά μας.
Ισορροπούν οι ορμόνες
Ορισμένες από τις ορμόνες που έχουμε στο σώμα μας, επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα της πείνας, τον μεταβολισμό και κατ’ επέκταση το βάρος μας. Δύο από αυτές τις ορμόνες είναι η ινσουλίνη και η γκρελίνη. Όσο λιγοστεύουν τα γεύματα εντός της ημέρας, τόσο αυξάνεται η ινσουλίνη με αποτέλεσμα την αύξηση της αποθήκευσης λίπους. Επίσης, όσο λιγότερα γεύματα καταναλώνονται μέσα στην μέρα, το στομάχι εκκρίνει γκρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας, γεγονός που μας εξωθεί να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που χρειαζόμαστε σε κάποιο γεύμα.
Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός
Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι διατροφολόγοι προτείνουν πολλά και συχνά γεύματα για απώλεια βάρους. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε το αίσθημα της πείνας και προβαίνουμε σε πιο συνειδητές επιλογές τροφίμων.
Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα πολλά γεύματα – 3 κύρια και 2 σνακ- σημασία έχουν και οι ώρες. Το ιδανικό είναι τα γεύματα να απέχουν περίπου τρεις ώρες μεταξύ τους και σίγουρα δεν πρέπει να παραλείπουμε ένα υγιεινό πρωινό. ΠΟΤΕ!

και το κοπέλι κοπελιά κι η κοπελιά κοπέλι.