Σουσάμι και σησαμέλαιο: Σούπερ ωφέλιμη αντιοξειδωτική δράση

Σουσάμι και σησαμέλαιο: Σούπερ ωφέλιμη αντιοξειδωτική δράση

Το σουσάμι συντροφεύει με επιτυχία πολλές από τις γεύσεις που αγαπάμε όπως είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα τσουρέκια, κι άπειρα ακόμη αρτοσκευάσματα. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως για να έχει λόγο η ύπαρξή του απαιτείται η παρουσία κάποιου άλλου υλικού-προϊόντος, μιας και από μόνο του μας προσφέρει απίστευτα γευστικά και υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι ο χαλβάς, το σησαμέλαιο και το παστέλι.

Το σουσάμι προέρχεται από την σησαμέα· ένα μονοετές φυτό ινδικής καταγωγής. Εκεί, στην Ινδία, το χρησιμοποιούσαν ήδη από το 2000 π.Χ, αλλά και εδώ, στην Ελλάδα, τιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους αρχαίους Έλληνες. Σήμερα, έχει βρει εφαρμογή στην μαγειρική, την κοσμετολογία, ακόμη και στην λαϊκή ιατρική. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά καθιστώντας το μια τροφή άξια έρευνας, επενδύσεων και εν τέλει προσθήκης στο διαιτολόγιό μας. 

Θρεπτική αξία και οφέλη του σουσαμιού

Το σουσάμι είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Ε, C, K και Β1, Β2, Β3 και Β6. Επιπλέον, εμπεριέχει μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο κι μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Πέρα από αυτά, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών όπως είναι η σησαμόλη, η σησαμονόλη και οι τοκοφερόλες. Πρόκειται για πανίσχυρα αντιοξειδωτικά (λιγνάνες), που βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης, διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση και γενικότερα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιακού συστήματος. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση σησαμελαίου και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρουσιάζουν άμεση συσχέτιση, υποδηλώνοντας την ωφέλιμη δράση του στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη των διαβητικών. 

Το σησαμέλαιο και τα οφέλη του

Το σησαμέλαιο, με την σειρά του, είναι το φυτικό έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία του σουσαμιού και είναι άκρως ωφέλιμο για την υγεία με πολλαπλές μάλιστα χρήσεις. Με βάση τον τρόπο εξαγωγής του καθορίζονται και οι ποικιλίες. Δηλαδή, το ψυχρής έκθλιψης σησαμέλαιο αποκτά κίτρινο ανοιχτό χρώμα, ενώ σκούρο καφέ χρώμα έχουν συνήθως αυτά που προέρχονται από την Ανατολική Ασία. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σπορέλαια, είναι τα υψηλά ποσοστά που έχει σε λιπαρά οξέα, όπως το παλμιτικό, το στεατικό, το λινελαϊκό και άλλα. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται και υψηλή θερμιδική αξία, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση του προσεκτική. 

Γενικότερα, το σησαμέλαιο έχει αποτοξινωτικές, αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ βοηθάει πολύ και στην ίαση ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση πληγών. Ομολογουμένως, τα οφέλη που αποκομίζει ο οργανισμός από το σουσάμι είναι πάμπολλα, γι’ αυτό και εμείς στο φούρνο Ντουρουντούς φροντίζουμε να τα αναδεικνύουμε έχοντας πάντα ως γνώμονα μια ποιοτική, ισορροπημένη και γευστική διατροφική πρόταση.

Wheat
Εμείς στην Κρήτη το 'χουμε και είναι σε τιμή μας
να λέμε για τις ρίζες μας και την καταγωγή μας.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ