Σουσάμι και σησαμέλαιο: Σούπερ ωφέλιμη αντιοξειδωτική δράση

Σουσάμι και σησαμέλαιο: Σούπερ ωφέλιμη αντιοξειδωτική δράση

Το σουσάμι συντροφεύει με επιτυχία πολλές από τις γεύσεις που αγαπάμε όπως είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα τσουρέκια, κι άπειρα ακόμη αρτοσκευάσματα. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως για να έχει λόγο η ύπαρξή του απαιτείται η παρουσία κάποιου άλλου υλικού-προϊόντος, μιας και από μόνο του μας προσφέρει απίστευτα γευστικά και υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι ο χαλβάς, το σησαμέλαιο και το παστέλι.

Το σουσάμι προέρχεται από την σησαμέα· ένα μονοετές φυτό ινδικής καταγωγής. Εκεί, στην Ινδία, το χρησιμοποιούσαν ήδη από το 2000 π.Χ, αλλά και εδώ, στην Ελλάδα, τιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους αρχαίους Έλληνες. Σήμερα, έχει βρει εφαρμογή στην μαγειρική, την κοσμετολογία, ακόμη και στην λαϊκή ιατρική. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά καθιστώντας το μια τροφή άξια έρευνας, επενδύσεων και εν τέλει προσθήκης στο διαιτολόγιό μας. 

Θρεπτική αξία και οφέλη του σουσαμιού

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελεί καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης και μια εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών όπως η σησαμόλη, η σησαμινόλη και οι τοκοφερόλες. Οι ενώσεις αυτές έχουν συσχετιστεί με μείωση της LDL χοληστερόλης και γενικότερα με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σησαμέλαιο μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον.

Το σησαμέλαιο και τα οφέλη του

Το σησαμέλαιο είναι το φυτικό έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία του σουσαμιού και χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρική όσο και σε άλλες εφαρμογές. Η ποικιλία του εξαρτάται από τον τρόπο εξαγωγής: το ψυχρής έκθλιψης σησαμέλαιο έχει συνήθως ανοιχτό κίτρινο χρώμα, ενώ τα πιο σκούρα καφέ έλαια προέρχονται από καβουρδισμένους σπόρους, ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ανατολική Ασία.

Σε σύγκριση με άλλα σπορέλαια, ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, όπως το λινελαϊκό και το ολεϊκό οξύ, αλλά και σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Όπως όλα τα έλαια, είναι πλούσιο σε θερμίδες και χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση. Χάρη στη σύστασή του, έχει μελετηθεί για πιθανές ευεργετικές ιδιότητες, όπως η υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται και σε καλλυντικές εφαρμογές για την περιποίηση του δέρματος.

Ο φούρνος Ντουρουντούς, αναγνωρίζοντας τη διατροφική αξία του σησαμιού, φροντίζει να αναδεικνύει τα οφέλη του μέσα από ποιοτικές, ισορροπημένες και γευστικές προτάσεις.

Wheat
Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι,
και το κοπέλι κοπελιά κι η κοπελιά κοπέλι.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ