Χαρούπι και διαβήτης: Η αντιδιαβητική δράση του χαρουπιού

Χαρούπι και διαβήτης: Η αντιδιαβητική δράση του χαρουπιού

Η υψηλή διατροφική αξία του χαρουπιού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, μετατρέποντας το σταδιακά από ένα «ταπεινό» τρόφιμο σε μια υπερτροφή που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), όπως και σε φυτικές ίνες καθιστώντας το ιδιαιτέρως εύπεπτο. 

Στα δυνατά σημεία του χαρουπιού συγκαταλέγεται η αντιδιαβητική του δράση, καθώς έχει χαρακτηριστεί προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο, επιτρέποντας την κατανάλωσή του από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό συμβαίνει καθώς τα σάκχαρα που περιέχει το χαρούπι είναι φυσικά σάκχαρα που προσφέρουν μια γλυκιά γεύση χωρίς όμως να επηρεάζουν ουσιαστικά τα επίπεδα σακχάρου, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη. Συγχρόνως, οι φυτικές ίνες που διαθέτει βοηθούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου. Ειδικότερα, η παρουσία της D-pinitol στη σύσταση του χαρουπιού πιθανόν να είναι ο κύριος λόγος για την αντιδιαβητική του δράση, καθώς ρυθμίζει επιτυχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, εντείνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, η D-pinitol εμφανίζει παρόμοια δράση με την ινσουλίνη βελτιώνοντας παράλληλα και τον γλυκαιμικό έλεγχο. 

Τι ακριβώς, όμως, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης; Πρόκειται, λοιπόν, για ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που στα κύρια γνωρίσματά του συγκαταλέγονται η υπεργλυκαιμία, η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Τα παραπάνω προκύπτουν λόγω μειονεκτικής έκκρισης ή δράσης της ινσουλίνης, ή και σε συνδυασμό των δύο.  Μακροχρόνια μπορεί να προκληθεί βλάβη στους οφθαλμούς, στα νεύρα, την καρδιά, τα νεφρά και τα αγγεία. Τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν την σοβαρότητα του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την μεγάλη ανάγκη ενσωμάτωσης τροφίμων στην διατροφή μας, όπως το χαρούπι. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση του χαρουπιού ως διατροφικό συμπλήρωμα για την διαχείριση της υπεργλυκαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη. 

Τα οφέλη του χαρουπιού, φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στην αντιδιαβητική του δράση, όπως έχουμε δει και σε προηγούμενο σχετικό άρθρο. Αντιθέτως, επεκτείνονται σε εκτεταμένο εύρος θεμάτων υγείας, επιτάσσοντας, θα λέγαμε, την προσθήκη αυτής της θαυματουργής τροφής στο διαιτολόγιό μας, χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Ο φούρνος Ντουρουντούς αναγνωρίζοντας την μεγάλη θρεπτική αξία του χαρουπιού, σας προτείνει τα παρακάτω προϊόντα.

Προϊόντα από χαρούπι

Wheat
Τση Κρήτης η παράδοση μιλάει με μαντινάδες,
στα χνάρια του Ρωτόκρητου, οι νιοι κάνουν καντάδες.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ