Μπαχαρικά: Από το κύμινο ξεκινάμε… και στην κορφή κανέλα!

Μπαχαρικά: Από το κύμινο ξεκινάμε… και στην κορφή κανέλα!

«Τα μπαχαρικά για μένα είναι οι αρχόντισσες της κουζίνας. Οι αριστοκράτισσες κυρίες που δε δέχονται εύκολα κοντά τους άτομα που δεν ανήκουν στον κύκλο τους» αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου της η Μαρία Εκμεκτσίογλου, Πολίτισσα μαγείρισσα.

Το φαγητό δεν είναι μόνο «καύσιμο», είναι ταξίδι. Κάθε μπουκιά πρέπει να έχει τη δύναμη να σε συνεπαίρνει, να σε «τραβήξει» από το σήμερα και να σε «συνδέσει» με το χθες. Είναι ένα ταξίδι γεύσεων, αναμνήσεων και νοσταλγίας. Σε αυτό το ταξίδι εμφανίζονται ή καλύτερα πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά, ή πιο απλά τα μπαχάρια.

Κάθε λογής καρύκευμα, κάθε απόχρωσης και αρώματος εμπλουτίζει αριστουργηματικά τις γαστρονομικές μας δημιουργίες και συμβάλλει στην μοναδικότητα της κάθε συνταγής. Τι θα ήταν άλλωστε τα φαγητά χωρίς αυτά; Άνοστα, αδιάφορα και ομοιόμορφα. 

Πέρα από την θεσπέσια γεύση, όμως, που προσφέρουν, τα καρυκεύματα συμβάλλουν και στην καλή διατήρηση της υγείας, αφού έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Όλα τους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά επιβραδύνοντας την διαδικασία της γήρανσης, όμως και το καθένα μόνο του «γράφει την δική ιστορία». 

Κύμινο

Το κύμινο είναι από τα μπαχαρικά που δεν γίνεται να μην το αντιληφθείς μέσα στο φαγητό. Έχει έντονη, ανατολίτικη γεύση και συνδυάζεται κυρίως με κρεατικά απογειώνοντας την γαστρονομική εμπειρία. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Α & C και βοηθάει στην διαδικασία της πέψης, της απώλειας βάρους, και στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα δρα αποτελεσματικά κατά τους άσθματος και της βρογχίτιδας. 

Πιπερόριζα – Τζίντζερ 

Η πιπερόριζα είναι φάρμακο για την κοιλιακή χώρα, που έλεγαν και οι γιαγιάδες μας. Ηρεμεί το αίσθημα ναυτίας ανακουφίζοντας το «αναστατωμένο» στομάχι. Ακόμη, βοηθάει στην μείωση της κολλώδους υφής του αίματος περιορίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την δημιουργία θρομβώσεων. Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης επεκτείνονται και στην μείωση της χοληστερίνης  και στην επιβράδυνση της αθηροσκλήρωσης. 

Γαρύφαλλο

Στο άκουσμα του, ανασύρονται εικόνες από Κυριακάτικα τραπέζια με μοσχαράκι κοκκινιστό να έχει μοσχοβολάει όλη η γειτονιά. Βέβαια, το γαρύφαλλο ανήκει στην κατηγορία των μπαχαρικών που όσο εύκολα μπορούμε να το δούμε σε μια αλμυρή συνταγή άλλο τόσο το συναντάμε και σε γλυκιές εκδοχές, όπως είναι τα κριτσίνια με χαρούπι και τα κουλουράκια Dinkel με πορτοκάλι από τον φούρνο Ντουρουντούς. Αξίζει να τονιστεί, πως δρα  κατά των φλεγμονών, των μικροβίων αλλά και των καρκινικών όγκων του πεπτικού σωλήνα.

Κρόκος Κοζάνης

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον στις συνταγές, και σχεδόν κάθε σπίτι το έχει στην πρώτη γραμμή με τα μπαχαρικά, και όχι άδικα. Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν είναι μια υπερτροφή με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης καθιστώντας το ιδανικό μπαχαρικό για τα άτομα που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ.

 Ρίγανη 

Τι πιο κλασικό και αγαπημένο από τι ρίγανη; Νοστιμίζει τα πάντα, είτε σε σαλάτα την βάλεις, είτε σε σούπα ή σε πίτες απογειώνει στην στιγμή το φαγητό. Εδώ στην Κρήτη την καλλιεργούμε χρόνια τώρα απολαμβάνοντας πρώτης ποιότητας ρίγανη με –σχεδόν- σαγηνευτικό άρωμα. Αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, ενώ προσφέρει και αντιβακτηριακή δράση. Δοκιμάστε και εσείς τα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα του φούρνου Ντουρουντούς με ρίγανη που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Προτείνουμε τρεις εναλλακτικές.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς με το χρυσαφένιο του χρώμα, χάρη στην κουρκουμίνη, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά. Πρώτα πρώτα, η κουρκουμίνη βοηθά σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού διευκολύνοντας την λειτουργία του συκωτιού. Μειώνει, επίσης, τον πόνο από αρθρίτιδες, και οδοντιατρικές επεμβάσεις. Πέρα από όλα αυτά, συστήνεται η κατανάλωση του από ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις και νοσούντες του Alzheimer. Τον είχατε φανταστεί ποτέ σε ένα τραγανό, αλμυρό σνακ; Ε, εμείς το οραματιστήκαμε για εσάς, και το πείραμα πέτυχε. Το φρυγανάκι με κουρκουμά και μουστάρδα, χωρίς συντηρητικά, σας περιμένει να το δοκιμάσετε.

Πάπρικα

Γλυκιά, καπνιστή ή πικάντικη; Όποια και να χρησιμοποιήσουμε θα συνδυαστεί εξαιρετικά με το κρέας ή με διάφορα αλμυρά σνακ. Εμείς προτιμάμε έντονες γεύσεις που θα χαρίσουν στον ουρανίσκο μας μια εξωτική εμπειρία. Γι’ αυτό προτείνουμε το φρύγανο ντομάτας με πάπρικα. Αν δε το έχεις δοκιμάσει ακόμη, δε ξέρεις τι χάνεις! Πέρα από τη γεύση, χάνεις και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, Ε, Β6 και σιδήρου. Επίσης έχει αποδειχθεί πως όσοι καταναλώνουν πάπρικα έχουν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από Πάρκινσον.

Γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος είναι ένα διατροφικά πολύτιμο φυτό που χαρακτηρίζεται ως διουρητικό, αποχρεμπτικό, χωνευτικό, και αντιφυσητικό. Με αντιφλεγμονώδη δράση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και χαρίζει ένα γαλήνιο ύπνο! Γευτείτε όλα του τα οφέλη με τον πιο απολαυστικό τρόπο, μέσα σε μπισκότα αμυγδάλου από τον φούρνο Ντουρουντούς.

Κακάο 

Το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Με αυτό δημιουργούμε φανταστικά επιδόρπια και γευστικότατα ροφήματα σοκολάτας, αλλά το κακάο δεν είναι μόνο απόλαυση. Είναι και υγεία! Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιακού συστήματος, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Καθόλου άσχημα!

Κανέλα

Την άφησα για το τέλος. Όχι, επειδή υπολείπεται από τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ακριβώς το αντίθετο, είναι η βασίλισσα των μπαχαρικών και ήθελα να κλείσουμε με αυτήν. Το υπέροχο άρωμα της κυριαρχεί σε δεκάδες συνταγές, γλυκές και αλμυρές. Προσφέρει «νότες» ηρεμίας και ισορροπίας, μιας και θεωρείται και γλυκιά αλλά και πικρή. Ειδικά όταν προστίθεται σε αρτοσκευάσματα που έχουν ψηθεί στο φούρνο η γεύση και το άρωμα που αποδίδει απλά δεν περιγράφονται, όπως ακριβώς στα μπισκότα με μέλι και καρύδι του φούρνου Ντουρουντούς. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως αποτελεί αποτελεσματικό ρυθμιστή της χοληστερίνης και του σακχάρου. Παράλληλα, βοηθάει σημαντικά στην πέψη και την σεξουαλική ανικανότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που εμπεριέχεται σε πολλές αφροδισιακές συνταγές! 

Φυσικά, τα καρυκεύματα που αξίζει να εντάξουμε στην διατροφή μας, δεν είναι μόνο αυτά! Τα μπαχάρια είναι δεκάδες, όσα περισσότερα μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, τόσο πιο κερδισμένοι θα βγούμε. Για το κλείσιμο, προτείνω να επιλέγετε τα μπαχαρικά σας σε μικρές ποσότητες και σε χύμα μορφή, αποφύγετε καλύτερα τα σούπερ-μάρκετ. Ταξιδέψτε με τα αρώματα που θα απελευθερώσουν, μόλις τα βάλετε μέσα στο γουδί για να τα σπάσετε και αφήστε το σπίτι να μοσχοβολήσει παράδοση, αυθεντικότητα και ζεστασιά! 

Wheat
Λουλούδι ομορφότερο λένε πως είναι ο κρίνος,
μα στη δική σου ομορφιά μαραίνεται κι εκείνος.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ