Αλεύρι Ντίνκελ: Τι είναι και που μας βοηθάει;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
-Να αγοράσω ψωμί με αλεύρι Ντίνκελ;
-Ναι… Μμμ…θα πω καλύτερα όχι… Ίσως αργότερα.
-Βασικά τι είναι το αλεύρι Ντίνκελ;
Αν οι παραπάνω σκέψεις, σου έχουν συμβεί κι εσένα, τότε έχεις ανοίξει το κατάλληλο άρθρο. Πολλαπλά ερωτήματα προκύπτουν στο άκουσμα του αλευριού. Με πρώτο και κύριο, πως θα γίνει να κόψω το αλεύρι;
Το αλεύρι έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως υπαίτιο για την αύξηση του σωματικού βάρους -και όχι αδίκως- αν και, μη ξεχνάμε, ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποσότητα! Στη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου, λοιπόν, να περιορίσουμε τα άλευρα στη ζωή μας, έχουν προκύψει-λανσαριστεί πολλές εναλλακτικές ποικιλίες αλευριού που εντάσσονται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην διατροφή μας. Κάποια από αυτά όπως το αλεύρι βρώμης, ζέας, αμυγδάλου, και φυσικά το αλεύρι ολικής ίσως να τα έχετε ήδη δοκιμάσει. Το αλεύρι Ντίνκελ, όμως, το έχετε δοκιμάσει ή όχι ακόμα; Μήπως το φοβηθήκατε; Μήπως δεν το γνωρίζατε αρκετά καλά; Κι κάπου εδώ η συζήτηση επιστρέφει στο αρχικό της ερώτημα, τι είναι το αλεύρι Ντίνκελ;
Το αλεύρι Ντίνκελ αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα πιο υγιεινά άλευρα και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γνωστό μας σιτάρι. Πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και σταδιακά επεκτάθηκε στην Ευρώπη ώσπου αντικαταστάθηκε πια από το κοινό αλεύρι σίτου. Στην Γερμανία, που χρησιμοποιείται αρκετά, είναι γνωστό ως αλεύρι Ντίνκελ ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου το αποκαλούν Σπελτ. Η βασική του διαφορά με το κοινό αλεύρι έγκειται στο γεγονός πως είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όχι μόνο στο φλοιό του αλλά και στο σπόρο. Περιέχει μεγάλο ποσοστό σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1 και Β2 και φυτικών ινών. Μάλιστα, η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι 10-25% μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού. Αν και το αλεύρι Ντίνκελ διαθέτει υψηλά ποσοστά γλουτένης, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα είδη σιταριού, αυτό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς είναι πολύ πιο εύπεπτο λόγω του μεγάλου αριθμού υδατοδιαλυτών που περιέχει.
Τα πλεονεκτήματά του όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο διατροφικό κομμάτι αλλά επεκτείνονται και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Τι εννοώ με αυτό; Το γεγονός πως η εξωτερική του φλούδα είναι σκληρή έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικό σε έντομα και ασθένειας, και άρα να προτιμάται για βιολογικές καλλιέργειες. Διόλου ευκαταφρόνητος λόγος!
Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι και άλλους λόγους για να το εντάξεις άμεσα στην διατροφή σου! Εγώ το έχω κάνει ήδη και μοιράζομαι μαζί σας τον πιο απολαυστικό τρόπο..

και το κοπέλι κοπελιά κι η κοπελιά κοπέλι.