Μέτρια
25 Λεπτά Γλυκές Συνταγές
Χαλβάς με Κουκουνάρι, Σταφίδες και τρίμμα από Παξιμάδι Χαρουπιού
Μια νέα συνταγή για χαλβά από εμάς, με πολύ αγάπη και μεράκι. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τον κλασσικό χαλβά..αλλιώς! Προσθέσαμε και αυτό το κάτι τις που θα απογειώσει την συνταγή..τρίμμα από Μπουκιά Χαρουπιού.
Θα χρειαστούμε:
- ¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
- ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
- Φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο
- Φλούδα από μισό πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4 φλιτζάνια νερό
- 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
- ½ ποτήρι του κρασιού μέλι
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
- Μπουκιές Χαρουπιού
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 3-4 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι.
- Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί δεν θέλουμε το σιμιγδάλι να μας καεί.
- Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Όσο πιο πολύ σοτάρουμε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς γίνεται ο χαλβάς. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες.
- Σβήνουμε τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο-λίγο και με προσοχή το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλει προσοχή και να είμαστε και λίγο μακριά γιατί το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει παντού.
- Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να μείνει στεγνός και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος.
- Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά), λίγη τριμμένη κανέλα και τριμμένα παξιμάδια χαρουπιού.
Δείτε περισσότερες συνταγές
