


Γλυκές Συνταγές
Ανάποδο κραμπλ με παξιμαδάκια χαρουπιού, μήλα και μύρτιλα
Αυτή η συνταγή είναι ένα κολλάζ αμερικάνικης πίτας & κραμπλ φρούτων. Με τα παξιμαδάκια μας από χαρούπι & πετιμέζι φτιάξαμε μια βάση για το γλυκό μας, ενώ για τη γέμιση χρησιμοποίησαμε κόκκινα μήλα και μύρτιλα. Το αποτέλεσμα είναι ονειρεμένο και εντελώς comfort και συν τοις άλλοις, η παρασκευή της συνταγής είναι και πολύ εύκολη! Από την Madame Gâteaux.
Θα χρειαστούμε:
Για τη βάση:
- 340 γρ χαρουπένιες μπουκιές με πετιμέζι Ντουρουντούς
- 140 γρ βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση:
- 70 γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 70 γρ καστανή ζάχαρη
- 40 γρ κορνφλάουρ
- 1/4 κτγ αλάτι
- 300 γρ μύρτιλα κατεψυγμένα
- 5 κόκκινα μήλα
- 15-20 φρέσκα μύρτιλα
- 30 γρ βούτυρο
Εκτέλεση:
Για τη βάση:
- Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα παξιμαδάκια ώσπου να διαλυθούν.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα παξιμαδάκια.
- Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για τάρτες, πίτες ή σε ταψάκι και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσει μια ομοιόμορφη στρώση.
- Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για να σφίξει η βάση ενώ φτιάχνουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το κορνφλάουρ.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο.
- Ρίχνουμε μέσα τα μήλα και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε τα κατεψυγμένα μύρτιλα, που πρέπει να έχουν ξεπαγώσει τελείως και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τα μήλα.
- Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ώστε τα μύρτιλα να βγάλουν τους χυμούς τους και τα μήλα να πάρουν χρώμα κόκκινο.
- Στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε τα φρούτα μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα φρούτα με το μείγμα μας.
- Τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στη φόρμα μας.
- Ρίχνουμε από πάνω διάσπαρτα τα φρέσκα μύρτιλα.
- Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 30-40’. Θέλουμε η γέμιση να “στεγνώσει” όσο το δυνατόν περισσότερ.
- Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε η βάση και η γέμιση να σφίξουν.
- Για το σερβίρισμα, μπορούμε αν θέλουμε να ζεστάνουμε λίγο ξανά το γλύκο. το σερβίρουμε όπως είναι ή μαζί με λίγη crème fraîche ή γιαούρτι.
