


Αλμυρές Συνταγές
Σπανακόρυζο με κριτσίνια ηλιόσπορου
Ώρα για ένα αγαπημένο και μαμαδίστικο σπανακόρυζο σερβιρισμένο με Κριτσίνια Ηλιόσπορου Ντουρουντούς.
Θα χρειαστούμε:
- 700 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 230 γρ. ρύζι γλασέ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 πράσο το λευκό μέρος
- 500γρ. νερό
- 1 κύβο λαχανικών η αρωματικό μείγμα βεγκέτα
- 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
- 1/3 ματσάκι άνηθο
- 2 κ.τ.σ μαιντανό
- Ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά) η μια κουταλιά του γλυκού πελτέ
- Κριτσίνια Ηλιόσπορου Ντουρουντούς
Εκτέλεση:
- Σε μια φαρδιά(πλασοτέ) κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο όπως και το πράσο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι (που έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά) σε δόσεις μέχρι να το βάλουμε όλο να μαραθεί και να κατεβάσει τα υγρά του αφού πρώτα το αλατίσουμε .
- Προσθέτουμε το ρύζι το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια βάζουμε τον κύβο και το νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
- Κλείνουμε τη φωτιά αφού έχουμε δοκιμάσει το ρύζι και το αλάτι, εάν είναι σχεδόν έτοιμο τότε προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι , άνηθο, μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Σκεπάστε πάλι με το καπάκι και αφήστε για 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά.
- Σερβίρεται με φέτα ή γιαούρτι και Κριτσίνια Ηλιόσπορου.
