


Αλμυρές Συνταγές
Σπανακόρυζο με Κριτσίνια Ηλιόσπορου
Ώρα για ένα αγαπημένο και μαμαδίστικο
σπανακόρυζο
σερβιρισμένο με Κριτσίνια Ηλιόσπορου Ντουρουντούς.
Θα χρειαστούμε:
- 700 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 230 γρ. ρύζι γλασέ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 πράσο (το λευκό μέρος)
- 500γρ. νερό
- 1 κύβο λαχανικών ή αρωματικό μείγμα βεγκέτα
- Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1/3 ματσάκι άνηθο
- 2 κ.τ.σ μαιντανό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά) ή μια κουταλιά του γλυκού πελτέ
- Κριτσίνια Ηλιόσπορου Ντουρουντούς
Εκτέλεση:
- Σε μια φαρδιά (πλασοτέ) κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, όπως και το πράσο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι (που έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά) σε δόσεις μέχρι να το βάλουμε όλο να μαραθεί και να κατεβάσει τα υγρά του αφού πρώτα το αλατίσουμε.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια βάζουμε τον κύβο και το νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
- Κλείνουμε τη φωτιά αφού έχουμε δοκιμάσει το ρύζι και το αλάτι. Εάν είναι σχεδόν έτοιμο τότε προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Σκεπάστε πάλι με το καπάκι και αφήστε για 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά.
- Σερβίρουμε με φέτα ή γιαούρτι και Κριτσίνια Ηλιόσπορου.
