


Αλμυρό τσίζκεϊκ με παξιμαδάκια οσπρίων, ανθότυρο και τοματίνια στο τσαμπί
Το τσίζκεϊκ είναι μετά την τάρτα, μια από τις πιο ευέλικτες συνταγές που έχουν ποτέ δημιουργηθεί. Είτε γλυκό είτε αλμυρό -είτε, ακόμα καλύτερα, αλμυρόγλυκο!- είναι απολαυστικό και πανεύκολο, πραγματικό people pleaser. Σήμερα το εμπνευστήκαμε ως μια παραλλαγή του κλασικού και αγαπημένου κρητικού μας ντάκου. Αφορμή στάθηκαν οι μπουκιές οσπρίων του φούρνου μας.
Μια συνταγή από την αγαπημένη μας Madame Gâteaux.
Θα χρειαστούμε:
Για ένα τσίζκεϊκ διαμέτρου 16 εκ.
- 140 γρ μπουκιές οσπρίων Ντουρουντούς
- 60 γρ βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση:
- 400 γρ ανθότυρο
- 350 γρ τυρί κρέμα (πλήρες)
- μερικά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, πολύ ψιλοκομμένα
- 2 κτγ ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 25 τοματίνια σε τσαμπί
- επιπλέον ελαιόλαδο, για ράντισμα
Εκτέλεση:
Για τη βάση:
- Στρώνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. και ύψους 6 εκ. με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
- Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τις μπουκιές οσπρίων και τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό τις μπουκιές οσπρίων.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και στρώνουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι, πιέζοντάς το καλά και ισιώνοντάς το με μια σπάτουλα.
- Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο για 30’ ώστε να σφίξει η βάση.
Για τη γέμιση και το σερβίρισμα:
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το ανθότυρο με το τυρί κρέμα, ώσπου να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
- Στρώνουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε το τσίζκεϊκ για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει η γέμιση.
- Βάζουμε τα τοματίνια μέσα σε ένα ταψάκι, αλατίζουμε ελαφρώς και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ξεφορμάρουμε το τσίζκεϊκ και το γαρνίρουμε με τα τοματίνια και λίγη φρέσκια ρίγανη.
