


Αλμυρές Συνταγές
Αλμυρό Cheesecake με Καύκαλο Χαρουπιού Ντουρουντούς & Μαρμελάδα Τσίλι
Μια λαχταριστή συνταγή για
αλμυρό cheesecake
με Παξιμάδι Καύκαλο Χαρουπιού και μαρμελάδα τσίλι..δια χειρός Μάνου Δημητρούλη!
Θα χρειαστούμε:
Για την βάση:
- 100 γρ. Παξιμάδι Καύκαλο Χαρουπιού
- 4 βασιλικούς χουρμάδες μουλιασμένους σε καυτό νερό
- 2 αυγά λιναρόσπορου (2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανιστό με 6 κ.σ. νερό)
Για την στρώση με το τυρί :
- 300 γρ. κατίκι Δομοκού
- 10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- αλάτι & πιπέρι
Για την στρώση μαρμελάδας:
- 4 πιπεριές Φλωρίνης
- 200 γρ. μέλι
- 1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/4 κ.γ. σκόνη chilli ή μισή πιπεριά chilli
- 10 ντοματίνια
- 50 ml λευκό ξύδι
Εκτέλεση:
- Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε το καύκαλο χαρουπιού μέχρι να γίνει σκόνη.
- Προσθέτουμε τα αυγά λιναρόσπορου και τους μουλιασμένους χουρμάδες μαζί με ελάχιστο από το νερό τους και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια πάστα.
- Σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά ή σε τσέρκι περίπου 15 cm ρίχνουμε το μείγμα χαρουπιού και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάρουμε μια συμπαγή βάση.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κατίκι Δομοκού, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το αλατοπίπερο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την βάση. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
- Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε καλά όλα τα υλικά της μαρμελάδας εκτός από το μέλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
- Προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ακόμα ή μέχρι η μαρμελαδα μας να πήξει.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Απλώνουμε λίγη ποσότητα πάνω από την στρώση τυριού και αποθηκεύουμε την υπόλοιπη σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο.
