Η Κρητική μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της

Η Κρητική μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της

Ο διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης, μας μιλάει για την Κρητική μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη που έχει, στην υγεία, την ευεξία και τη μακροζωία του ανθρώπου. Ακόμα μας εξηγεί πως όταν μιλάμε για υγιεινή μεσογειακή διατροφή, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στη Κρητική διατροφή, που αποτελεί τον πυλώνα της μεσογειακής διατροφής.

Στο παρακάτω βίντεο, θα απαντηθούν μερικά από τα πιο καίρια ερωτήματα όπως, πώς μπορούμε να εισάγουμε στην καθημερινότητα μας την παραδοσιακή Κρητική μεσογειακή διατροφή; Ποιά είναι τα επιστημονικά αποδεδειγμένα για την υγεία οφέλη της κρητικής διατροφής;

Ακόμα θα ενημερωθούμε για το τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα στη καθημερινότητα μας και γιατί χρειάζεται να αυξήσουμε την κατανάλωση οργανικών και βιολογικών προϊόντων.

Το κρητικό διατροφικό παράδειγμα είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία σε πολυάριθμες ιατρικές μελέτες και πιάτα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού σερβίρονται σε πολλά κοσμοπολίτικα εστιατόρια σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως.

Η κρητική διατροφή και η κουζίνα έχουν μακρά και λαμπρή ιστορία. Είναι η συνέχεια μιας πρακτικής που χρονολογείται από τη Μινωική εποχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών, οι Μινωίτες κατανάλωναν σχεδόν τα ίδια πράγματα που καταναλώνει ο σημερινός Κρητικός πριν από 4000 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστια βάζα με ελαιόλαδο, δημητριακά, φακές και μέλι σε μινωικά ανάκτορα. Επιπλέον, οι διαφορετικές εικονογραφικές μαρτυρίες απεικονίζουν τον εκπληκτικό κόσμο της κρητικής χλωρίδας και βοτάνων.

Το να μιλάς για την κρητική κουζίνα σαν να ήταν απλώς ένας κατάλογος υλικών δεν λέει την πλήρη ιστορία. Δοκιμάστε ένα μεσημεριανό γεύμα φτιαγμένο αποκλειστικά από παραδοσιακές συνταγές και παρασκευασμένο με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είστε περιτριγυρισμένοι από φίλους για να εκτιμήσετε πραγματικά τη διαφορά.

Δείτε το βίντεο για την Κρητική μεσογειακή διατροφή

Wheat
Τση Κρήτης η παράδοση μιλάει με μαντινάδες,
στα χνάρια του Ρωτόκρητου, οι νιοι κάνουν καντάδες.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ