Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους

Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους

Ψάχνετε τρόπους για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας; Θέλετε να κάνετε κάτι μαζί τους που θα είναι διασκεδαστικό αλλά συνάμα και ωφέλιμο; Δυσκολεύεστε να βρείτε τους τρόπους, γιατί βαριούνται εύκολα;

Αν λοιπόν βρίσκεστε και εσείς στην ίδια κατάσταση, τότε θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το μαγείρεμα! Χωρίς δεύτερη σκέψη, μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας. Αποτελεί την καλύτερη λύση ειδικά για το φθινόπωρο και το χειμώνα που, όπως και να το κάνουμε, περνάμε περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού και οι ιδέες για ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες.

Ας βάλουμε λοιπόν την ποδιά μας και ας χωθούμε στο πιο όμορφο και μυρωδάτο χώρο του σπιτιού, την κουζίνα. Αυτό είναι το μέρος που συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας για να φάνε, να συζητήσουν αλλά και να μαγειρέψουν. Αν και παραδοσιακά αποτελεί το βασίλειο της μητέρας, σταδιακά αυτό το πρότυπο μοιάζει να ξεθωριάζει, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότερα μέλη της οικογένειας εμπλέκονται στην μαγειρική.  Γιατί, όμως, να βάλω το παιδί στην κουζίνα; Τι θα κερδίσει από αυτή τη διαδικασία;

Περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί τους

Η καθημερινότητα «τρέχει». Οι υποχρεώσεις σας πνίγουν, και τα παιδιά μένουν καμιά φορά με το παράπονο πως δεν περάσατε αρκετό χρόνο μαζί τους. Αν όμως εντάξετε τα παιδιά μέσα σε ένα «καθήκον» που έχετε, τότε και η δουλειά σας θα γίνει και με το παιδί θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά και να συζητήσετε για διάφορα θέματα. Αδράξτε την ευκαιρία και ανοίξτε την συζήτηση για να μάθετε πως πέρασε την μέρα του στο σχολείο, τι καινούριο έμαθε και αν το απασχολεί κάτι.

Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους

Τα παιδιά λατρεύουν να περνούν χρόνο με τους γονείς, όταν ειδικά αυτοί τους αναθέτουν και αρμοδιότητες είναι το καλύτερο τους! Νιώθουν πως τους εμπιστεύονται και υπολογίσουν την γνώμη τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό τους και τις επιδόσεις τους.

Αναπτύσσουν νέες δεξιότητες

Και δεν εννοούμε μόνο αυτές τις μαγειρικής! Μπαίνοντας στην κουζίνα φροντίστε να δώσετε στα παιδιά ένα βιβλίο συνταγών για να πάρουν μια ιδέα και να διαλέξουν την συνταγή που θα εκτελέσετε μαζί. Ξεφυλλίζοντάς το, θα έρθουν αντιμέτωπα με νέες λέξεις και όρους, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η ικανότητα τους στην ανάγνωση και θα μπουν πιο ενεργά στο ρόλο του «μικρού σεφ» αναλαμβάνοντας και «ηγετικές ευθύνες». Στην διάρκεια της μαγειρικής, θα χρειαστεί να ζυγίσουν υλικά κατανοώντας έννοιες όπως «τα γραμμάρια», «το μισό κιλό» και «ένα κουταλάκι του γλυκού», συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο, στην βελτίωση των αριθμητικών τους επιδόσεων.

Μαθαίνουν να έχουν πρόγραμμα

Εξασκούν την συγκέντρωσή τους, καθώς μαθαίνουν πώς να δουλεύουν οργανωμένα και να έχουν τα πράγματα σε τάξη. Στις συνταγές υπάρχει ιεραρχία, προτεραιότητες και στάδια. Επόμενος, όσο μεγαλύτερη είναι η τριβή τους τόσο καλύτερη θα γίνεται και η οργανωτική τους ικανότητα.

Μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας

Η μαγειρική μέσα σε μια κουζίνα είναι ομαδικό άθλημα καλώντας τους μικρούς μας φίλους να προσαρμοστούν στους κανόνες και να λειτουργήσουν ως ομάδα. Εκπαιδεύονται να έχουν υπομονή, (γονείς και παιδιά!) να μοιράζονται τις ιδέες τους και κατόπιν με γόνιμο διάλογο να καταλήγουν στην τελική τους απόφαση είτε αυτή έχει να κάνει με την εκτέλεση κάποιες συνταγής, με τα υλικά ή με τη χρήση των σκευών.

Εξοικειώνονται με τα τρόφιμα & μαθαίνουν τις αξίες της υγιεινής διατροφής

Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και ζύμες «φτάνουν» στα χέρια των παιδιών είτε για να τα πλένουν, ή ακόμη και να τα κόψουν (αν πρόκειται για μεγάλα παιδιά, πάντα φυσικά με εποπτεία και καθοδήγηση). Η μαγειρική συμβάλει στο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις πρώτες ύλες και μάθουν πληροφορίες γι’ αυτές. Έτσι, σταδιακά θα θέλουν όλο και περισσότερο να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα.

Διδάσκονται το σεβασμό

Από τη στιγμή που το φαγητό δεν τους σερβίρεται έτοιμο, αλλά τα ίδια τα παιδιά εμπλέκονται στην όλη διαδικασία παρασκευής τους, κατανοούν πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Αντιθέτως, κάποιος έχει καταβάλει χρόνο, κόπο και διάθεση για να φτιάξει ένα νόστιμο φαγητό. Επομένως, διδάσκονται να αξιολογούν όλα τα στοιχεία πριν κρίνουν ένα πιάτο και παύουν να το θεωρούν αυτονόητο. Ιδιαίτερα, αν τα παιδιά σας είναι δύσκολα στο φαγητό, το να τα εμπλέξετε στην διαδικασία ίσως και να σας «λύσει τα χέρια». 

Επομένως, η λύση είναι απλή: αγοράστε μία παιδική ποδιά και στρωθείτε στην «δουλειά». Οι λιχουδιές που θα δημιουργήστε και οι στιγμές που θα περάσετε μαζί με τα μικρά σας, θα σας ανταμείψουν!

Wheat
Λουλούδι ομορφότερο λένε πως είναι ο κρίνος,
μα στη δική σου ομορφιά μαραίνεται κι εκείνος.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ