Ποιες είναι οι πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης;

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης;

Η λέξη «πρωτεΐνη» απορρέει από την ελληνική λέξη «πρωτείος» που σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας» και άρα υπονοείται πως οι πρωτεΐνες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την υγεία μας. Αποτελούνται από αμινοξέα και χαρακτηρίζονται ως το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού. Για να το πούμε πιο απλά, τις χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να διατηρούμε την μυϊκή μας μάζα σε καλά επίπεδα. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη πως οι πρωτεΐνες αποτελούν τροφή κυρίως των αθλητών, είναι λάθος. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από υψηλά επίπεδα πρόσληψης πρωτεϊνών, την οποία μπορούμε να την βρούμε σε αρκετές τροφές, και όχι μόνο στο κρέας, όπως είθισται. Παρακάτω έχουμε καταγράψει τα πλέον πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα, που φυσικά τα οφέλη τους επεκτείνονται και σε άλλα «πεδία» της υγείας.

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (70γρ. πρωτεΐνης ανά αυγό) καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους απέχουν από το κρέας. Είναι ένα ιδιαιτέρως οικονομικό και «ευπροσάρμοστο» τρόφιμο έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αμέτρητων συνταγών. Καλό είναι να επιλέγουμε πάντα καλής ποιότητας αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής για να προσκομίζουμε ακόμα περισσότερα οφέλη. Δοκιμάστε τα με πατάτες και λουκάνικα· το απόλυτα comfort food με διαφορά! 

Στήθος κοτόπουλο

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το κρέας θεωρείται από πολλούς ως η βασική πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών, και είναι όντως πλούσιο σε ζωικές πρωτεΐνες. Σε αυτήν την κατηγορία, λοιπόν, ξεχωρίζει το στήθος κοτόπουλου που αποτελεί μία από τις πλέον άπαχες κρεατοφαγικές λύσεις. 

Γιαούρτι & Τυρί

Αγαπημένα τρόφιμα και τα δύο. Συνδυάζονται πανεύκολα με δεκάδες συνταγές και προσφέρουν πέρα από τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως το ασβέστιο που χρειαζόμαστε, και αρκετή πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι μας χαρίζει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης. 

Το τυρί «παντρεύεται» θεσπέσια με τα πάντα, ακόμα και τα επιδόρπια. Στο εμπόριο, σήμερα, υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών αρτοσκευάσματα με τυρί, όμως, λίγα από αυτά, είναι χειροποίητα και φτιαγμένα με αγνά υλικά, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν και πηγή πρωτεϊνών. Ένα από αυτά είναι τα κριτσινάκια με γραβιέρα Κρήτης του φούρνου Ντουρουντούς. 

Βρώμη

Και που δεν κάνει καλό η βρώμη; Πρόκειται για μία τροφή, που μόνο θετικούς χαρακτηρισμούς μπορώ να βρω για να την περιγράψω. Υγιεινό δημητριακό. Χορταστική επιλογή πρωινού, ενώ μπορεί να αναμειχθεί εξαιρετικά και μέσα σε συνταγές ως αλεύρι. Αποδίδει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Προσθέστε το βιολογικό παξιμάδι βρώμης στην σαλάτα σας, ή επιλέξτε τα μπισκότα με βρώμη και σταφίδα ως σνακ και δε θα θέλετε να ξανά βγάλετε την βρώμη από την ζωή σας.

Ξηροί καρποί 

Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια ή κάσιους; Δεν έχει σημασία ποιον ξηρό καρπό θα επιλέξετε, αφού όλοι πέρα από τα λιπαρά και τις φυτικές ίνες που διαθέτουν, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και καταφέρνουν να μας κρατούν χορτάτους για ώρες αποτελώντας ιδανικό σνακ. Εμείς στον φούρνο Ντουρουντούς προτείνουμε τα μπισκότα με μέλι και καρύδι και τις ανεπανάληπτες χαρουπένιες μπουκιές με φιστίκι. Μόνο που το προφέρεις, αρχίζεις να πεινάς…

Ηλιόσπορος & Λιναρόσπορος

Μία κουταλιά της σούπας από αυτούς τους σπόρους στην σαλάτα ή τα δημητριακά θα μας γεμίζουν με αρκετή πρωτεΐνη.  Για παράδειγμα 25 γραμμάρια ηλιόσπορου δίνουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Καθόλου άσχημα! Ειδικά αν τα γευτείς μαζί μέσα στο παραδοσιακό φρυγανάκι πολύσπορο του φούρνου Ντουρουντούς, θα αποκομίσεις όλα τα οφέλη και των δύο σπόρων. 

Φακές

Οι φακές, μέλος της οικογένειας των οσπρίων, κατατάσσονται επάξια στις αγαπημένες επιλογές των χορτοφάγων που αναζητούν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές δίνει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Δοκιμάστε, πέρα από την κλασική σούπα φακής, και την εναλλακτική πρόταση μέσα σε κριτσίνια οσπρίων, και ξαφνιαστείτε θετικά. 

Ταχίνι & φυστικοβούτυρο

Και τα δύο χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως άλειμμα σε διάφορα αρτοπαρασκευάσματα και καταφέρνουν πολύ απλά να απογειώνουν την γεύση όπου και αν τα βάλεις. Γευστικά, με ήπιo άρωμα και ρευστή υφή καταναλώνονται κυρίως σε μικρή ποσότητα λόγω των θερμίδων που φέρουν. Δύο κουταλιές της σούπας προσφέρουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εκτός από δυναμωτικό πρωινό, το ταχίνι μπορεί να απογειώσει εύκολα και ένα κυρίως πιάτο, όπως είναι το κεμπάπ με ταχίνι και σουσάμι

Τόνος και σολομός

Τα συγκεκριμένα ψάρια, τα βρίσκουμε φρέσκα στην αγορά, αλλά επιλέγονται κυρίως ως κονσέρβα. Είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά όπως και σε πρωτεΐνη. Βέβαια, επειδή είναι μεγάλα ψάρια «κουβαλούν» βαρέα μέταλλα, γι’ αυτό και η κατανάλωση τους θέλει μέτρο.

Έφτασε το Νέο Ντακάκι & Κριτσίνι Πρωτεΐνης Ντουρουντούς!

Wheat
Τση Κρήτης η παράδοση μιλάει με μαντινάδες,
στα χνάρια του Ρωτόκρητου, οι νιοι κάνουν καντάδες.
ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ